Η Θράκη ήταν το πρώτο φρικιαστικό δοκιμαστήριο μιας καλά μελετημένης επιχείρησης κατά του Ελληνισμού της Ανατολής. Εκτελεστές του οι Νεότουρκοι, που σαν σήμερα το 1914, ανήμερα της λαμπρής γιορτής της Χριστιανοσύνης άνοιξαν τον κύκλο αίματος στα χωριά της Ανατολικής Θράκης με διωγμούς και βίαιες εκτοπίσεις πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες. Ήταν ένα Μαύρο,ένα Σταυρωμένο Πάσχα για τους Έλληνες της Θράκης που είχε δυστυχώς και συνέχεια με δολοφονίες, ομαδικές σφαγές, βασανιστήρια και με την εξόντωση πολλών ανθρώπων στα τάγματα εργασίας. Με τους ίδιους θύτες και συνεργούς και με μεγαλύτερη ακόμα αγριότητα συντελέστηκε το έγκλημα της γενοκτονίας στον Πόντο και στη Μικρά Ασία που αποσκοπούσε στον πλήρη εκτουρκισμό της περιοχής.
Ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης ολοκληρώθηκε το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Η γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, παρά τη στοιχειοθέτησή της με επιστημονικά πειστήρια, για πολύ καιρό ήταν ελάχιστα μνημονευμένη στην ελληνική ιστοριογραφία.
Η 6η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Ημέρα πένθους αλλά και καταδίκης των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά των Θρακών και του ακμαίου πολιτισμού που δημιούργησαν στις χαμένες πατρίδες.
Γι’ αυτό και η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Θράκης προβάλλει ως μία ακόμα δίκαιη απαίτηση της ιστορίας μας.