Ο Δήμος Κιλκίς συμμετείχε με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Πικρολίμνης και Μουριών στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στο Σουφλί το διήμερο 31 Αυγούστου – 1η Σεπτεμβρίου. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αρχοντικό ”Μπρίκα” όπου η Θράκη, ο Πόντος, η Μακεδονία, η Κρήτη και η Ήπειρος χόρεψαν στο ίδιο χοροστάσι.
Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Κιλκίς χόρεψαν μαζί, παντρεύοντας χορούς και ήχους της Θράκης με αυτούς του Πόντου. Τα ταιριαστά τους βήματα ντύθηκαν μουσικά από την εναλλαγή της ποντιακής λύρας με τη θρακιώτικη γκάιντα. Τη δεύτερη μέρα, εκτός από την παρουσίαση χορευτικών παραδοσιακών χορών από τους Κιλκισιώτικους Συλλόγους, ο Σύλλογος της Πικρολίμνης παρουσίασε τους “Μωμόγερους” με τις επιβλητικές τους περικεφαλαίες. Το λαϊκό παραδοσιακό δρώμενο που προβάλλει ένα παραδοσιακό θέατρο δρόμου σε αριστοφανικό ύφος, έχει αναγνωρισθεί από την Unesco 2016 ως μέρος της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το κοινό παρακολούθησε ενθουσιασμένο τους χορούς και το δρώμενο των Πολιτιστικών Συλλόγων του Κιλκίς, οι οποίοι ανέδειξαν, με το μεράκι τους και την αγάπη τους για την παράδοση, την πόλη και το Δήμο του Κιλκίς. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Τσαντάκης, που συνόδευσε τους Συλλόγους, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Σουφλίου, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σουφλίου, τον Πρόεδρο της “Θρακικής Εστίας Σουφλίου” και εκπροσώπους της εκκλησίας, στους οποίους απένειμε το λεύκωμα των 100 χρόνων της πόλης του Κιλκίς. Όλοι τοπικοί φορείς έμειναν ευχαριστημένοι και εξέφρασαν την επιθυμία τους να επισκεφτούν το Δήμο Κιλκίς.
Με τέτοιου είδους ενέργειες και παρουσίες, ειδικά σε περιοχές της χώρας που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το Δήμο Κιλκίς, ενισχύονται οι κοινωνικοί δεσμοί και προωθείται το αίσθημα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.
Το Φεστιβάλ διοργάνωσε η “Θρακική Εστία Σουφλίου” με την υποστήριξη του Δήμου Σουφλίου.