Γενικά - Επικαιρότητα|

Το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση για επείγουσα ενημέρωση προς τους πτηνοτρόφους και κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τη γρίπη των πτηνών, που έχει ως εξής:

«Με βάση την υπ’ αριθ. 341(24167)/6-2-2019  εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ) καταγράφηκαν 28 εστίες γρίπης των πτηνών εντός του 2018 (η τελευταία στις 18 Δεκεμβρίου 2018) στη γειτονική Βουλγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Τα μέτρα βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minagric.gr → Αγρότης – Επιχειρηματίας → Κτηνοτροφία → Πτηνά → Ασθένειες των πτηνών → Γρίπη των πτηνών: α) Μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών (pdf), β) ΥΑ 258971/26.08.08 (ΦΕΚ 1785 Β΄) Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών, οι τροποποιήσεις της ΥΑ 258/10554/30.01.2017 (ΦΕΚ Β΄ 363) και ΥΑ 1503/50776/09.05.2017 (ΦΕΚ Β΄ 1677).
Τέλος, σύμφωνα με την Υ.Α. 107/6079/14.01.2019–ΦΕΚ Β’ 157/30.01.2019 που αφορά στην εφαρμογή προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών υπάλληλοι άλλων κρατικών υπηρεσιών (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, κέντρα περίθαλψης κτλ.) και μέλη ιδιωτικών φορέων, που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος είτε ενημερώνοντας τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είτε συλλέγοντας και παραδίδοντας σε αυτές ολόκληρα πτηνά. Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.
Επισημαίνεται ότι κατά τον χειρισμό άγριων πτηνών (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια ΚΥΑ περί οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης, προβλέπεται η χορήγηση ενός κατ’ αποκοπή ποσού της τάξεως των τριάντα ευρώ ανά άγριο πτηνό για τον εντοπισμό, τη συλλογή και την προσκόμιση νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών κατάλληλων προς δειγματισμό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Comments are closed.

Close Search Window