Γενικά - Επικαιρότητα|

Ενόψει της θερινής περιόδου και λόγω του εντοπισμού φιδιών σε περιοχές με άγρια βλάστηση και σε οικίες στα όρια της πόλης κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση των κατοίκων για την προσπάθεια αποφυγής της εισόδου των φιδιών στις οικίες.

            Τα φίδια είναι από τα παλιότερα είδη που υπάρχουν σήμερα στη γη . Οι πιο πολλοί από μας τα φοβούνται ή τα απεχθάνονται και όταν τα συναντήσουν προσπαθούν να τα διώξουν ή να τα σκοτώσουν, παρ᾿ όλο που είναι πολύ χρήσιμα για στο περιβάλλον κάνοντας απεντόμωση στους πρώτους μήνες της ζωής τους και ελέγχοντας όταν μεγαλώσουν τον αριθμό των τρωκτικών-ποντικών, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στην Ελλάδα είναι γνωστά είκοσι τρία είδη φιδιών, απ᾿ τα οποία μόνο επτά έχουν δηλητήριο, ενώ επικίνδυνα για τον άνθρωπό είναι μόνο τα πέντε απ᾿ αυτά.

            Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να μην έχουμε ανεπιθύμητους επισκέπτες στο σπίτι μας;

-Αναρριχόμενα φυτά σε πέργκολες , βεράντες , τοίχους θα πρέπει να καθαρίζονται από όλα τα φύλλα τους, με το χέρι και απλό κλάδεμα έως τους 60 πόντους από το έδαφος , έτσι και το φυτό αναπνέει καλύτερα και οι ρίζες του απορροφούν το νερό ευκολότερα και αποτρέπουμε το σκαρφάλωμα των φιδιών.

– Ξερά χόρτα , ξύλα, μεγάλες πέτρες ή παλιά πράγματα μαζεμένα σε γωνίες τα οποία είναι τέλειες κρυψώνες γι φίδια ή τρωκτικά πρέπει να απομακρύνονται άμεσα.
-Τα λουλούδια με πυκνή βλάστηση που είναι όαση δροσιάς,όχι μόνο για μας, αλλά και για τα φίδια, καλό είναι να μην έχουν φύλλωμά τους κοντά στο έδαφος.

– Προμήθεια από γεωπονικά καταστήματα κρυσταλλικού θειαφιού (όχι απλό θειάφι σε σκόνη) το οποίο πρέπει να διασπείρεται στο έδαφος σε γραμμές σε όλο τον χώρο που θέλουμε να προστατέψουμε και πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από κάθε δεύτερη βροχόπτωση. Δεν έχει παρατηρηθεί επικινδυνότητα του κρυσταλλικού θειαφιού στα κατοικίδια αλλά καλό είναι να λαμβάνεται η δέουσα προσοχή.  

-Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πιο οικολογικός τρόπος αποφυγής των φιδιών είναι οι οικόσιτες γάτες, ειδικά σε μονοκατοικίες και αυλές, οι οποίες μας απαλλάσσουν εντελώς από την παρουσία των φιδιών και των τρωκτικών.

 

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Close Search Window