Με την δέουσα λαμπρότητα κι επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 21 Ιουνίου οι εκδηλώσεις για την 96η επέτειο της Μάχης του Κιλκίς, του 1913. Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στ. Καλαφάτης, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός ΑΓΑΤ Κ. Κιλτίδης, οι βουλευτές Σ. Τσιτουρίδης και Γ. Φλωρίδης, ο νομάρχης Β. Μπαλάσκας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Αρχών και του Στρατού, καθώς κι αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου με το Κιλκίς Δήμου Λατσιών Κύπρου, μ’ επικεφαλής τον δήμαρχο Παναγιώτη Κυπριανού.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Αποστόλου. Στη συνέχεια εψάλη στο Ηρώο της Μάχης επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων, ενώ οι επίσημοι καλεσμένοι επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο. Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση τμημάτων Στρατού και Νεολαίας επί του γνωστού τμήματος της 21ης Ιουνίου, με άπαντες τους καλεσμένους στην εξέδρα των επισήμων. Αμέσως μετά ο δήμαρχος Κιλκίς παρέθεσε επίσημο γεύμα στον χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) Κιλκίς.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης του ομιλίας απ’ το γεύμα, ο κ. Τερζίδης τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Τιμώντας αυτούς που πρόσφεραν τον εαυτό τους, θυμόμαστε το χθες, ερευνούμε το σήμερα και σχεδιάζουμε το αύριο… Οι μαχητές του Κιλκίς με την ανυποχώρητη στάση τους συνετέλεσαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του αποτελέσματος του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και στη μετέπειτα χάραξη των συνόρων…
Σήμερα ο αντίπαλος δεν είναι αντιμετωπίσιμος με όπλα σε κάποιο πεδίο μάχης. Σήμερα ο εχθρός κινείται σε παγκόσμιο επίπεδο και κινδυνεύει να σαρώσει κοινωνικές κατακτήσεις, να διαρρήξει κοινωνικούς ιστούς και να εκθεμελιώσει ό,τι σήμερα συνιστά κοινωνική αλληλεγγύη και ποιότητα ζωής…
Εμείς εδώ στο Κιλκίς θεωρούμε ότι οποιαδήποτε διάκριση εις βάρος μας ή εις βάρος άλλης περιοχής της ελληνικής περιφέρειας δεν διευκολύνει, αλλά αντίθετα δημιουργεί κλίμα αναχωρητισμού σε μια στιγμή που η χώρα μας έχει ανάγκη από τη συστράτευση όλων των δυνάμεων της.
Η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι υπάρχει πρόθεση να εγκατασταθεί Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών στο Κιλκίς πληγώνει τον κόσμο μας και επιβεβαιώνει τη διάχυτη αντίληψη ότι τούτος εδώ ο τόπος δεν χαίρει του δέοντος σεβασμού από πλευράς κεντρικής εξουσίας.
Δεν υποτιμούμε το πρόβλημα, η λύση του οποίου θα πρέπει να αναζητηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σήμερα εμείς αγωνιζόμαστε, χρόνια τώρα, να τύχουμε της μέριμνας της κεντρικής εξουσίας για βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας, μέσα από την επίσπευση ή την έγκριση μιας σειράς αναπτυξιακών έργων.
Ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία Σχολής ΤΕΙ, την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου, τη χρηματοδότηση έργων ανάπλασης στην πρωτεύουσα του νομού, του κολυμβητηρίου, της ανάπλασης-αναδάσωσης του λόφου Αγίου Γεωργίου κ.α.»
Στην αντιφώνηση του ο υπουργός ΜΑΘ τονίζοντας ότι η 21η Ιουνίου είναι σημαντική μέρα για όλη την Ελλάδα, χαρακτήρισε την φονική-όπως υπογράμμισε-Μάχη του Κιλκίς, ως ύψιστο παράδειγμα αυταπάρνησης κι αυτοθυσίας, που εμπνέει ολόκληρο τον Ελληνισμό.
«Καλούμαστε στη νέα εποχή να δώσουμε κι εμείς τις δικές μας μάχες», είπε ο κ. Καλαφάτης κι αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα πεδία της Οικονομίας, της προστασίας περιβάλλοντος, της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων τεχνολογιών κ.α. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι σήμερα στο Κιλκίς, το οποίο ξανοίγεται σε μια οδό ανάπτυξης κι ευημερίας», αποδίδοντας φόρο τιμής στους πεσόντες της Μάχης της 21ης Ιουνίου 1913.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν το βράδυ της ίδιας μέρας με μια μοναδική εμφάνιση-παράσταση με κρουστά, πνευστά και τραγούδια, απ’ την ομάδα κρουστών του δήμου και τις μπάντες του Κρουστόφωνου, του Δήμου Αιγινίου και της Κρουστωδίας, στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Σωτήρη Μέσιο, ο οποίος διετέλεσε γεν. γραμματέας του Δήμου Λατσιών κι έφυγε πρόσφατα απ’ τη ζωή. Για τον πρωτεργάτη της αδελφοποίησης των δήμων Λατσιών και Κιλκίς μίλησαν οι δύο δήμαρχοι κι ο πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ Χρ. Σπίγκος.