Γενικά - Επικαιρότητα|

Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία η Ημερίδα

Καθ’ οδόν προς τον Σύγχρονο Δήμο”

Ενισχύοντας τον εκσυγχρονισμό της Αυτοδιοίκησης

 

Ένα καινοτομικό και σημαντικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόγραμμα, το έργο «Εξειδικευμένη κατάρτιση εργαζομένων στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), καθ’ οδόν προς τον σύγχρονο Δήμο», παρουσιάστηκε στο Κιλκίς, σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Βορείου Ελλάδας -μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Χέρσου Χρ. Ανθρακίδης, Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου, Γουμένισσας Σ. Παπαπαναγιώτου, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Δημήτρης Σισμανίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝ.ΚΙ. και δήμαρχος Μουριών Σ. Αργυρόπουλος-, χθες, 20/7/2009, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου, από την εταιρεία «Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Ανάπτυξη» (Π.Ε.Τ.Α.) A.Ε., σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς και με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ).

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Χαλανδρίου και Πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε., κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε, κ. Γεώργιος Βασαρδάνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κιλκίς και Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ, κ. Δημήτρης Τερζίδης.

Ο κ. Γρ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του έργου και στη σημασία της αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας των εργαζομένων των Δήμων της χώρας, η οποία βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Ζαφειρόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σύνολο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η ΚΕΔΚΕ, στο τρίπτυχο: των ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο στους δημότες και τις επιχειρήσεις, στην εξοικείωση των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτών με τη χρήση και την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και, τέλος, σε ευρυζωνικές υποδομές ανοιχτές και προσβάσιμες.

Στη συνέχεια, ο κ. Γ. Βασαρδάνης παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα «Καθ΄ οδόν…», τοποθετώντας το στο πλαίσιο του Προγραμματισμού και των Δράσεων της ΚΕΔΚΕ για την προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Αυτοδιοίκηση. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας, ακολουθώντας τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, επενδύει σημαντικά στην εκπαίδευση των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για μια Ελλάδα ανταγωνιστική. Ο κ. Βασαρδάνης τόνισε την πρόκληση που αποτελεί για την ΠΕΤΑ η υλοποίηση ενός σύνθετου έργου (10 διεθνείς διαγωνισμοί, προϋπολογισμού 3,7 εκ € διενεργήθηκαν από την ΠΕΤΑ για να υλοποιηθούν τα επιμέρους τμήματα που συγκροτούν το έργο), σε εξαιρετικά πιεστικές προθεσμίες, αλλά και την πολύτιμη τεχνογνωσία που αποκτούν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης επιχειρώντας σε επίπεδο υψηλών απαιτήσεων.

Όσον αφορά τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, 126 Δήμοι στην Κεντρική Μακεδονία, 46 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και 8 ΤΕΔΚ υλοποιούν έργα Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η τακτική 4μηνιαία Έκθεση της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. «…για την πορεία εφαρμογής των έργων Κοινωνίας της Πληροφορίας από την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση», δίνει μία σαφή και ενδιαφέρουσα εικόνα για το σημαντικό έργο των Δήμων των δύο Περιφερειών στο πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί έργα ΚτΠ αξίας 33 εκ. ευρώ κατέχοντας μερίδιο 13% στην προσπάθεια που κάνει συνολικά η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στην Κοινωνία της Πληροφορίας, σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υλοποιεί έργα ΚτΠ αξίας 16 εκ. ευρώ, κατέχοντας μερίδιο 6%, ενώ οι Δήμοι των πρωτευουσών νομών στις δύο Περιφέρειες έχουν 288 έργα ΚτΠ προϋπολογισμού 23 εκ ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Δ. Τερζίδης καλωσορίζοντας το Δ.Σ. της ΠΕΤΑ Α.Ε. τόνισε τη σημασία που δίνει ο Δήμος Κιλκίς στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας προς όφελος των δημοτών. «Για να έχουμε μία ισχυρή αυτοδιοίκηση οφείλουμε να αναβαθμίζουμε συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, επενδύοντας στη διαρκή κατάρτιση των στελεχών του Δήμου και αξιοποιώντας την τεχνολογία και την πληροφορική. Τα οφέλη, τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, όσο και για τους πολίτες, θα είναι πολλαπλά και θα συμβάλλουν έτσι στην ανάπτυξη και μείωση των χρονοβόρων διαδικασιών». Κλείνοντας, ο κ. Τερζίδης ανέφερε ότι με τα αναπτυξιακά εργαλεία, την γνώση και την κατάρτιση, μπορεί να γίνει πράξη το σύνθημα «καθ’ οδόν προς το σύγχρονο Δήμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονική διάρκεια του Προγράμματος «Καθ’ οδόν…» εκτείνεται μέχρι τις 31/12/2009, ενώ προβλέπονται τρεις παραγωγικές ενότητες κατά την υλοποίηση, οι οποίες αφορούν σε εκπόνηση/ δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ανάπτυξη & Εγκατάσταση Πληροφοριακών και Υποστηρικτικών Συστημάτων και υλοποίηση Προγραμμάτων Κατάρτισης. Το έργο της Κατάρτισης «Καθ΄ οδόν…» έχει προϋπολογισμό 4,72 εκ € και απευθύνεται σε 5.000 εργαζόμενους στους ΟΤΑ, οι οποίοι επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους. Οι εργαζόμενοι που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα θα αποκτήσουν δεξιότητες σε θέματα Επιχειρηματικής Νοημοσύνης, (business Intelligence), Ευρυζωνικών και άλλων Δικτύων, υποστήριξης των σημαντικών έργων Πληροφορικής που υλοποιούνται στους Δήμους της χώρας (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, κ.ά.).

Comments are closed.

Close Search Window