Θέματα Νεολαίας ΤΟΣΥΝ-ΚΠΝ|

Μια πλούσια χρονιά σε δραστηριότητες και εμπειρίες ήταν το 2009 για το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κιλκίς και την ομάδα των εθελοντών του. Με συμμετοχή σε δραστηριότητες του Δήμου Κιλκίς αλλά και σε διεθνή προγράμματα, οι νέοι που έχουν πλαισιώσει το Κ.Π.Ν. έδωσαν το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα. Η επισκεψιμότητα για το 2009 άγγιξε τα 8.721 άτομα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεχωρίζουν

α) η υλοποίηση του πιλοτικού σχεδίου AMICUS με τίτλο ” Πόρτα στο δωμάτιο της Δοϊράνης”. Η Ε.Ε. θεσμοθέτησε το πιλοτικό πρόγραμμα AMICUS με στόχο έχει να ενισχύσει την κινητικότητα και τον εθελοντισμό των νέων. Το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων ανταποκρίθηκε στην πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υπέβαλε τη σχετική πρόταση σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Έκφρασης της Λιθουανίας. Μετά τη διαδικασία αξιολόγησης, η υποβληθείσα πρόταση ήταν μια από τις πέντε που χρηματοδοτήθηκαν πανευρωπαϊκά και πρόκειται για το πρώτο σχέδιο AMICUS που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα. Τρεις νέοι από τη Λιθουανία διέμειναν στο Κιλκίς το καλοκαίρι του 2009 και συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη λίμνη Δοϊράνη, οργάνωσαν δραστηριότητες ευαισθητοποίησης ενώ τέλος δημιούργησαν βίντεο μικρής διάρκειας τα οποία προβλήθηκαν στο θερινό σινεμά και στο διαδίκτυο (https://doirani.krc.lt)

β) Συνεχίστηκε η συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Celje στη Σλοβενία. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Celje ενώ η αντίστοιχη των Σλοβένων στο Κιλκίς τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών έγιναν επισκέψεις εργασίας σε ανάλογους φορείς νεολαίας ενώ έλαβε χώρα και καταγραφή των φορέων που ασχολούνται με τη νεολαία στις δύο περιοχές. Ήδη για τους ελληνικούς φορείς έχει εκδοθεί σχετικό φυλλάδιο από το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων.

γ) Τον Αύγουστο του 2009, ομάδα εθελοντών του Κ.Π.Ν. συμμετείχε σε μια διαφορετική ανταλλαγή νέων στη Μάλαγα της Ισπανίας. Μαζί με αντιπροσωπείες από τη Σλοβενία, την Ιταλία και την οικοδέσποινα Ισπανία εξερεύνησαν τις…γαστριμαργικές παραδόσεις των τεσσάρων χωρών αλλά και τη Μεσόγειο. Τανομένος σορβάς, μουσακάς, χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι, τηγανιτά κολοκυθάκια και μελιτζάνες με τη συνοδεία μοσχοφίλερου και σιμιγδαλένιος χαλβάς για επιδόρπιο κέρδισαν αναμφισβήτητα τις εντυπώσεις.

δ) Τέλη Σεπτεμβρίου, υλοποιήθηκε στη Σέριφο το σεμινάριο μακράς διάρκειας με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος υπό την αιγίδα του ευρωμεσογειακού κέντρου πόρων γνώσης για τη νεολαία SALTO EUROMED. Αντιπρόσωποι από χώρες της Μεσογείου συγκεντρώθηκαν στη Σέριφο. Προσπάθησαν να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα μεταβαίνοντας στο νησί με ιστιοπλοϊκά σκάφη και κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (διαχείριση υδάτινων πόρων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση). Επεξεργάστηκαν τρόπους προώθησης σχετικών μηνυμάτων στους νέους και πραγματοποίησαν δραστηριότητες με παιδιά και νέους του νησιού. Το σεμινάριο έχει περάσει ήδη στην πρακτική του φάση με την υλοποίηση σχετικών εργαστηρίων στο Κιλκίς ενώ αναμένεται και η υλοποίηση σχετικής ανταλλαγής νέων στο Κιλκίς το καλοκαίρι του 2010. Οι δραστηριότητες αυτές θα αξιολογηθούν στο τέλος του 2010 σε ειδική συνάντηση παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ε) Τέλη Οκτωβρίου ήρθε μια απρόσμενη πρόταση συνεργασίας από τη Βουλγαρία. Σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Ευόσμου, μια μεγάλη ελληνική ομάδα από 22 άτομα επισκέφθηκε τη Σόφια. Στόχος της συνάντησης με τον βουλγαρικό φορέα ήταν η μεταφορά τεχνογνωσίας και η ανταλλαγή απόψεων ώστε να δημιουργηθεί στη Βουλγαρία το πρώτο site αποκλειστικά αφιερωμένο στην πληροφόρηση των νέων.

 

Τοπικό και Εθνικό Επίπεδο

α) Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της υλοποίησης του σχεδίου AMICUS για τη Δοϊράνη είναι το “Μαγικό Χαλί”. Αφορά την ανταλλαγή αντικειμένων που μπορεί για κάποιους να μην είναι πλέον χρήσιμα ενώ για άλλους είναι απαραίτητα. Μετά την ολοκλήρωση του AMICUS, η δράση συνεχίστηκε με πρωτοβουλία των εθελοντών του Κ.Π.Ν, Τάσου Παναγιωτίδη και Δέσποινας Καρούτα. Η πρακτική αυτή της ανταλλακτικής οικονομίας έχει προσελκύσει ενδιαφέρον ανά το πανελλήνιο ενώ έχει ήδη δημοσιευθεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην ηλεκτρονική “Ζούγκλα”. Αναμφισβήτητα τιμητικό γεγονός είναι η συμπερίληψη της σε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα τις μορφές ανταλλακτικής οικονομίας στην Ελλάδα.

β) Έρευνα για την οικολογική συνείδηση στο Κιλκίς. Στην έρευνα συμμετείχαν 196 άτομα και τα ευρήματα της χαρακτηρίζονται άκρως ενδιαφέροντα αφού αναφέρονται στην ανακύκλωση, τους τρόπους μετακίνησης εντός της πόλης, τα οργανικά προϊόντα καθώς και τις φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές.

γ) Σε συνεργασία με την οργάνωση κοινωνικής υποστήριξης των νέων “ΑΡΣΙΣ”, εθελοντές του Κέντρου παρακολούθησαν σεμινάριο για την ενδυνάμωση των νέων μέσω της μη τυπικής μάθησης. Με ομιλητές κοινωνικούς επιστήμονες, τον βοηθό συνήγορο του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών, το δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση αναλύθηκαν καινοτόμες μέθοδοι, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές παρεμβάσεων σε πληθυσμούς Ρομά και Πομάκων ενώ υλοποιήθηκαν και βιωματικά εργαστήρια.

Σε αυτές τις δραστηριότητες θα πρέπει βέβαια να προστεθούν και αυτές του Δήμου Κιλκίς, στις οποίες οι εθελοντές παρείχαν την αμέριστη στήριξη τους όπως το Μπλόκο Μασκαράδων,η Ώρα της Γης κτλ

Το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Κιλκίς ευχαριστεί τις νέες και τους νέους που βρέθηκαν δίπλα του στηρίζοντας την προσπάθεια την οποία καταβάλλεται και τους καλεί για ένα ακόμα πιο δυναμικό 2010.

Comments are closed.

Close Search Window