Δελτία Τύπου|

Μια εικονογραφημένη έκθεση – ύμνο στην κραταιά συμμετοχή των γυναικών στους εθνικούς αγώνες, την ‘’Ελληνίδα στον πόλεμο’’ εγκαινίασαν χθες ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου και ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.

Πρόκειται για μία μοναδική ιστορική σύνθεση, ξεδιπλωμένη σε εικόνες, που σκιαγραφεί την αγωνιστικότητα, το απαράμιλλο θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξαν γυναίκες σε όλα τα προσκλητήρια του έθνους στη σύγχρονη ιστορία του για να ανθίσει το δεντρί της ελευθερίας. Όπως εύστοχα παρατηρεί ο λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης Μάνα, γυναίκα, αδελφή, θυγατέρα παραστάθηκε σε όλο το μάκρος του Αγώνα, τον άντρα, τον πολεμιστή, αφοσιωμένη, ολόρθη εικόνα του χρέους και της τιμής.

Οι Ελληνίδες συνεισέφεραν στις πολεμικές επιχειρήσεις με αδάμαστη θέληση. Γυναίκες επώνυμες αλλά και απλές γυναίκες, που δε μνημονεύονται σε κανένα βιβλίο, στρατεύθηκαν και εργάστηκαν με αυταπάρνηση για τα ιδανικά της Πατρίδας τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς ενώ συμπλήρωσε ότι η περιοδεύουσα έκθεση αποκαθιστά στην ιστορική μνήμη την καθοριστική συμβολή της Ελληνίδας στους εθνικούς αγώνες.

Τα εκθέματα της Ελληνίδας στον πόλεμο όπως επισήμανε στο χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου εξιστορούν το ηρωικό μεγαλείο των Ελληνίδων, οι οποίες ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ευθύνης έδρασαν, διέπρεψαν και θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Στεκόμαστε με δέος μπροστά στα κατορθώματά τους και υποκλινόμαστε στη φλογερή πίστη που επέδειξαν όταν κλήθηκαν να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της.

Μετά τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ακολούθησε ξενάγηση από τον Συνταγματάρχη ε.α. κ. Βασίλη Νικόλτσιο που με μεστό λόγο αναφέρθηκε στα κατορθώματα και σε αθέατες ιστορικές πτυχές της εθνικής δράσης Ελληνίδων.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε επτά χρονικές περιόδους: στη συμμετοχή επώνυμων και ανώνυμων Ελληνίδων στα επαναστατικά σκιρτήματα του ’21, στην παρουσία της Ελληνίδας στην Επανάσταση στην Κρήτη και στον πόλεμο του 1897, στις γυναίκες της βασιλικής οικογένειας και στις Ηπειρώτισσες κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, στη μικρασιατική εκστρατεία 1919 – 1922, στη συμβολή των γυναικών στην εποποιία του ’40, στις Ελληνίδες της Κατοχής και τέλος στη σύγχρονη παρουσία της Ελληνίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι μουσειολόγοι Νικόλαος Νικόλτσιος, Στέλλα Συλαίου, ο Συνταγματάρχης ε.α. Βασίλειος Νικόλτσιος, η ιστορικός Ευαγγελία Πάλλα και η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Αγγελική Καλιπτσίδη.

Το εκτιθέμενο υλικό προέρχεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, το Ίδρυμα Άκτια Νικόπολις, το Μουσείο Φωτογραφίας ΄΄Χρήστος Καλεμκέρης’’ και από προσωπικές συλλογές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς οι βουλευτές Ειρήνη Αγαθοπούλου, Γιώργος Φραγγίδης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς Ιωάννης Χατζηαποστόλου, Γιώργος Μπαλάσκας, Κώστας Πουντζουκίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστάσιος Καζαντζίδης, Δημήτρης Κυριακίδης, Γιώργος Μιχαηλίδης Άννα Νικολαίδου, Καλλισθένη Πάκα, Δημήτρης Τσαντάκης, οι Αντιπρόεδροι του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού, Βρεφονηπιακών και Δημοτικών Σταθμών Εύη Δημητριάδου και του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς Νικόλαος Αβραμίδης, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Κιλκίς Νικόλαος Ιντζέλης ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Δημήτρης Χαραλαμπίδης, ο Ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Γεώργιος Μποσμαλής, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Ηλίας Αβραμίδης, ο π. Δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης κ.α.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 1-1 n

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2-2 n

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 3-3 n

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 5-1 nΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 4-1 n

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 6-1n

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 7-1 n

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 8-1 n


 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Close Search Window