Η Ελληνική Πολιτεία απέτισε τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Κύπριο αγωνιστή και υπαρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α. Γρηγόρη Αυξεντίου προάγοντάς τον μετά θάνατο στο βαθμό του Αντιστρατήγου.
Η τιμητική προαγωγή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης στο μνημείο του ήρωα στον Ακρίτα με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Κύπρου Χριστόφορου Φωκαϊδη και παρουσία της αδελφής του Χρυσταλλού Αυξεντίου – Σουρουλλά και συγγενών της οικογένειας.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η αναγνώριση των υπηρεσιών που προσέφερε στο έθνος ο Κύπριος μαχητής της ελευθερίας ανοίγει ένα φωτεινό μονοπάτι στη συλλογική μνήμη που φέρνει Ελλάδα και Κύπρο πιο κοντά. ‘’Η ιστορία συναντάται με το παρελθόν και δικαιώνει τον αγώνα ενός γενναίου άνδρα, που δόξασε την Πατρίδα του, Ελλάδα και Κύπρο, πολεμώντας για αξίες και ιδανικά. Η Πολιτεία υποκλίνεται στο μεγαλείο του Γρηγόρη Αυξεντίου και του αποδίδει την οφειλόμενη τιμή προάγοντάς τον σε Αντιστράτηγο στο δεύτερο υψηλότερο βαθμό που απαντάται στον Ελληνικό Στρατό Ξηράς’’είπε.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι είναι ξεχωριστή η τιμή που βρίσκεται σε έναν τόπο όπου η συναντάται η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, της Μακεδονίας και της Κύπρου.
Ο κ. Καμμένος εξήρε τον απαράμιλλο ηρωισμό του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. και των συμμαχητών του και τη θυσία του για τα ανώτερα ιδανικά της Πατρίδας. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι το έθνος είναι ένα και η ιστορία κοινή ενώ προσέθεσε ότι η θέση της χώρας μας είναι αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου και η ελληνική κυβέρνηση επιζητά μια συνολικά αποδεκτή και δίκαιη λύση για το Κυπριακό.
Ο Έντιμος Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι η μεταθανάτια αναγόρευση του Γρηγόρη Αυξεντίου στο βαθμό του Αντιστρατήγου, με πρωτοβουλία του Έλληνα ομολόγου του, συνιστά μια εξόχως σημαντική όσο και συμβολική πράξης αναγνώρισης και εθνικής ευγνωμοσύνης, που κατατάσσει τον αγωνιστή της Κυπριακής εποποιίας στο πάνθεον των ηρώων. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Καμμένο, ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι η ενότητα Ελλάδας – Κύπρου είναι αδιάσπαστη και αρραγής η συνοχή του ελληνισμού.
Ο κ. Φωκαϊδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις Δημοτικές Αρχές των αδελφοποιημένων Δήμων Κιλκίς και Λύσης για την οραματική όπως τη χαρακτήρισε πρωτοβουλία ίδρυσης του Ιστορικού Μουσείου – Φυλακίου ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ στον Ακρίτα ενώ ανακοίνωσε τη δωρεά ποσού 5.000ευρώ με σκοπό να εκπληρώσει την αποστολή του το εν λόγω Μουσείο ως φάρος αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης.
‘’Στεκόμαστε μπροστά στο μνημείο σου, βουβοί και συγκινημένοι για να σε τιμήσουμε εδώ στην εσχατιά του ελληνικού νότου Γρηγόρη Αυξεντίου. Το όνομα και η θυσία σου έχουν εκχωρηθεί στις δέλτους της ιστορίας. Σήμερα ο απανταχού ελληνισμός νιώθει συγκίνηση που η Πολιτεία τιμά ένα άξιο τέκνο του Ελληνισμού’’ ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λύσης Κύπρου Συμεών Παστός ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955 -59 Θράσος Σοφοκλέους χαιρέτισε με έμπλεος συγκίνησης την απόφαση της Πολιτείας για τη μεταθανάτια τιμητική προαγωγή του συμπολεμιστή του Γρηγόρη Αυξεντίου που βάδισε το δρόμο της προσφοράς και του χρέους.
Μετά την ανάγνωση της εγκυκλίου διαταγής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Ε.Δ.Υ.Θ.Α.) η οποία αναφέρεται στην τιμητική προαγωγή, οι δύο Υπουργοί έκαναν τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας στο μνημείο του Κύπριου ήρωα και στο Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’.
Η ατμόσφαιρα φορτίσθηκε ιδιαίτερα τη στιγμή που ο κ. Καμμένος επέδωσε τα διακριτικά του βαθμού στην αδελφή του Χρυσταλλού Αυξεντίου- Σουρουλλά. Οι συγγενείς ευχαρίστησαν θερμά την Πολιτεία και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την ύψιστη τιμή.
Οι υψηλοί προσκεκλημένοι του Δήμου Κιλκίς και Λύσης ξεναγήθηκαν στο Μουσείο ενώ περιηγήθηκαν και σε έκθεση ιστορικής φωτογραφίας που λειτούργησε στον αύλειο χώρο του. Την εκδήλωση πλαισίωσαν η χορωδία της ενορίας Ευκαρπίας και χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου.
Παρόντες στη σεμνή τελετή ήταν και ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ε.ΘΑ. Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο Αρχηγός του Γ.Ε.Σ. Β.Τελλίδης, ο Διοικητής του Γ. Σ.Σ. Α. Στεφανής οι ταξίαρχοι του Γ. Σ.Σ. Σ. Μπούρλος και της 71ης Α.Μ.. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος΄΄ Π. Δεμέστιχας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Α. Μανδρινός, οι βουλευτές ν. Κιλκίς Θ. Παραστατίδης και Θεσσαλονίκης Γ. Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Α. Βεργίδης, ο Δήμαρχος Παιονίας Χ. Γκουντενούδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Ι. Τσογγίδης, οι Αντιδήμαρχοι Ελ. Αναστασιάδου, Α. Μανουσαρίδης, Δ. Τσαντάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς Π. Τονικίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Α. Δημάκη Αικ. Γιαννακούλα – Ζιούτα, Ι. Σισμανίδης, Δ. Δημητρίου, Ι. Φαχουρίδης, οι Πρόεδροι της Τοπικής Κοινότητας Ακρίτα Α. Φλώρου και Δροσάτου Ν. Τερζενίδης οι κ.κ. Π. Αλμασίδης και Ν. Τατίδης ως εκπρόσωποι των ΑΝ.ΕΛ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγωνιστών ΕΟΚΑ Α. Μαϊμαρίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Β. Ελλάδας Β. Ιωσηφίδου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Κ. Σταματέρης στελέχη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ν. Κιλκίς,και δημότες από την ευρύτερη περιοχή.