Η αστική τοιχογραφία της πόλης με γλαφυρές εικόνες και εγχάρακτες μνήμες από την καθημερινότητα του πληθυσμού του την περίοδο του μεσοπολέμου ζωντάνεψε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του λευκώματος του Κιλκισιώτη δρ. Σώτου Χρυσάφη ”Οι Πρώτοι Αστοί του Κιλκίς”.
Το συγγραφικό εγχείρημα του κ. Χρυσάφη στάθηκε η ευκαιρία της χθεσινής συνάντησης στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς της δεύτερης γενιάς των οικιστών της πόλης αλλά και νεότερων πολιτών ,όπως επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, να αναπολήσουν αλλά και να ανακαλύψουν έναν καλά κρυμμένο θησαυρό της μικροϊστορίας που ανασυνθέτει την ταυτότητά του Κιλκίς με ενδιαφέροντα τεκμήρια που αφορούν την αστική φυσιογνωμία του. ”Ο δρ. Χρυσάφης, με το λεύκωμά του αφήνει μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την πόλη αλλά και το Δήμο Κιλκίς συνολικά” τόνισε ο Δήμαρχος Κιλκίς ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής ν. Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς συνεχάρη τον Κιλκισιώτη επιστήμονα για την επιτυχημένη αποτύπωση της αστικής ιδιοσυγκρασίας του Κιλκίς.
Το λεύκωμα ”Οι Πρώτοι Αστοί του Κιλκίς” προλόγισε η δρ. χημικός Βασιλική Νικολοπούλου, ανασύροντας ευχάριστες μνήμες από την παιδική ηλικία, τη ζωή στο σχολείο με τη δεσποινίδα Ειρήνη, την κα Αφροδίτη, την κα Μαρόγκα και άλλες δασκάλες, την παπαδιά που προμήθευε τους μαθητές με σοκολάτες και καραμέλες, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα που βρήκε άξιες εκπροσώπους στα πρόσωπα της Σωτηρίας Λαζαρίδου, της Βικτωρίας Φελέκη, της Μαρίκας Μισσοπούλου και της αείμνηστης της αδελφής της Νούλας. Έκανε αναφορά στο Κιλκίς της τυπογραφίας και των αλευρόμυλων Καντίδη και Αποστολίδη ενώ εκθείασε τη συνδρομή των αγροτών της πόλης και των χωριών στην ανέγερση του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς.
Στην πολυσχιδή προσωπικότητα και στο επιστημονικό και κοινωνικό έργο του δρ. Χρυσάφη αναφέρθηκε ο δικηγόρος Γιάννης Τσιτουρίδης υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή του στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, μέσω της ίδρυσης του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στα Βαλκάνια ”Αέροπος”.
Το λεύκωμα παρουσίασε η δικηγόρος και π. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Καλλισθένη Πάκα γυρνώντας πίσω το χρόνο με αναφορές στην εγκατάσταση στο Κιλκίς των πρώτων αστών οικιστών από τη Στρώμνιτσα,τη Στενήμαχο, τον Πόντο, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας οι οποίοι δημιούργησαν έναν ομογενοποιημένο πληθυσμό και σφράγισαν με την παρουσία τους την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Πολλοί αστοί Κιλκισιώτες για τους οποίους γίνεται υπόμνηση σε ξεχωριστό κεφάλαιο του λευκώματος διέπρεψαν στα γράμματα, στις τέχνες, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μια αξιοπρόσεκτη παρατήρηση της κας Πάκα είναι ότι το Κιλκίς παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα στον ελλαδικό χώρο καθώς είναι η μόνη πόλη που οι κάτοικοί της είναι γνωστοί με το ονοματεπώνυμό τους.
Τέλος, ο δρ. Σώτος Χρυσάφης μίλησε για τους Πρώτους Αστούς του Κιλκίς, παρουσίασε ένα μέρος του φωτογραφικού υλικού που συμπεριλαμβάνεται στο λεύκωμα και ευχαρίστησε το Δήμο Κιλκίς και το Δήμαρχο Κιλκίς προσωπικά για την πολύπλευρη στήριξή του στην έκδοση του πονήματός του.
Την εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς, τίμησαν με την παρουσία τους και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Τσογγίδης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Αιμίλιος Νικολαϊδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Άννα Δημάκη, Δημήτρης Κυριακίδης, Παύλος Τονικίδης, οι πρώην Δήμαρχοι Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, Τάσος Αμανατίδης ο πρώην βουλευτής Θεόδωρος Πασσαλίδης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.