Δελτία Τύπου|

Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η προσφυγική εγκατάσταση στο Νομό Κιλκίς», διοργανώνει ο Δήμος Κιλκίς στις 29 και 30 Μαρτίου του 2014. Η περιοχή του Κιλκίς και ευρύτερα η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί έναν χώρο όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τη σύγχρονη φυσιογνωμία, καθώς σημειώθηκαν μεγάλες πληθυσμιακές ανακατατάξεις κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα.

Οι διαδικασίες συγκρότησης εθνικών κρατών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της βαλκανικής χερσονήσου δημιούργησαν μετακινήσεις πληθυσμών και προκάλεσαν μεγάλα προσφυγικά ρεύματα. Για τους Έλληνες, η διαδικασία αυτή, που ξεκίνησε από το 1914, κορυφώθηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή και επισφραγίστηκε με δύο διακρατικές συνθήκες: τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) που επέβαλε την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και κεμαλικής Τουρκίας και τη Συνθήκη του Νεϊγί (1919) για την εθελοντική μετακίνηση πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Μέχρι σήμερα το προσφυγικό ζήτημα, που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο των «παλιννοστούντων ομογενών από την τ. ΕΣΣΔ», κάνει έντονη την παρουσία του στις εσωτερικές κοινωνικές εξελίξεις.

Η περιοχή του Κιλκίς αποτελεί μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιοχές της Εγγύς Ανατολής, όπου ο πληθυσμός καθορίστηκε σε σχεδόν απόλυτο βαθμό από τις εξελίξεις που συνέβησαν κατά το ιστορικό μεταίχμιο 1908 (κίνημα Νεότουρκων)–1923 (Συνθήκη της Λωζάννης), καθώς και από τις εθνοτικές συγκρούσεις των βαλκανικών λαών που ξέσπασαν στις αρχές του αιώνα.

Στο Κιλκίς θα εγκατασταθούν προσφυγικές ελληνικές ομάδες από τα Βαλκάνια και από τη Μικρά Ασία. Οι Έλληνες πρόσφυγες από τα Βαλκάνια θα ανήκουν στις κοινότητες των Στρωμνιτσιωτών (σημερινή ΠΓΔΜ), Στενημαχιτών και υπόλοιπων Ανατολικορωμυλιωτών (σημερινή Βουλγαρία). Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής θα προέρχονται από το μικρασιατικό Πόντο, την Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, τη Βιθυνία, την Καππαδοκία (σημερινή Τουρκία). Επίσης σημαντικά θα είναι τα κύματα των προσφύγων, κυρίως Ποντίων, που θα προέλθουν από τη Ρωσία και με πρώτο αυτό των Ποντοκαυκασίων, προερχομένων από το Καρς. Θα υπάρξουν επίσης και τα κύματα από τη Σοβιετική Ένωση με κυριότερα αυτά του ’39 και του ’89-σήμερα. Επίσης, στις προσφυγικές ομάδες μπορούν να προσμετρηθούν: α) οι βουλγαρόπληκτοι που πέρασαν στη γερμανική ζώνη Κατοχής από τις βουλγαροκρατούμενες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας το διάστημα κυρίως μεταξύ 1941-43, β) οι ανταρτόπληκτοι κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949), γ) οι παλιννοστήσαντες πολιτικοί πρόσφυγες του Εμφυλίου και δ) οι μετακινούμενοι πληθυσμοί που εγκαταστάθηκαν οριστικά στην περιοχή (Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, Απόδημοι και Παλιννοστούντες κ.ά.).

Οι Έλληνες πρόσφυγες επηρέασαν και εν πολλοίς καθόρισαν το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας, εφόσον τα πληθυσμιακά τους μεγέθη ήταν μεγάλα και η παρουσία τους καθοριστική στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Στην περιοχή του Κιλκίς αυτή η επιρροή ήταν ολοκληρωτική. Η μελέτη των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και ιδεολογικών επιπτώσεων των μεγάλων αυτών αλλαγών αποτελεί μια μεγάλη ερευνητική πρόκληση.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και η σύντομη περίληψη (έως 200 λέξεις), με ένα βιογραφικό σημείωμα (μιας παραγράφου), μπορούν να κατατεθούν στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής έως και το τέλος Iανουαρίου 2014.

Η Επιστημονική Επιτροπή αποτελείται από τους:

-Ιάκωβο Μιχαηλίδη iakovos@hist.auth.gr“>iakovos@hist.auth.gr

-Στράτο Δορδανά dordanas@otenet.gr“>dordanas@otenet.gr και

-Βλάση Αγτζίδη agtzidis.vlassis@gmail.com“>agtzidis.vlassis@gmail.com

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο Κιλκίς, στα τηλέφωνα 23413 52140 (κ. Αναστάσιος Αμανατίδης, κιν. 6944531777) και 2341352149 (κα. Χαραλαμπίδου) και στο email journalist@dhmoskilkis.gr“>journalist@dhmoskilkis.gr

Comments are closed.

Close Search Window