Ο Δήμος Κιλκίς παρουσιάζει το νέο βιβλίο του βουλευτή α’ Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα ”Ο Μακεδονικός Αγώνας – Από τις εφημερίδες της εποχής – Η ένοπλη φάση 1903-1908” την Παρασκευή 26 Μαϊου και ώρα 20:00 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής. Πρόκειται για έναν αφιερωματικό τόμο 600 σελίδων, βασισμένο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα στη Μακεδονία.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Νατσιός, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης και ο ίδιος ο συγγραφέας του Κώστας Γκιουλέκας.
Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου του Α.Π.Θ. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Συνταγματικό Δίκαιο, στην έδρα της Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.
Άσκησε δικηγορία επί 20 χρόνια με ειδίκευση στο Ποινικό και Εμπορικό Δίκαιο και σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Επί 27 χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής ειδήσεων και αρθρογράφος, σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ο ”Ελληνικός Βορράς”, η ”Βραδυνή”, η ”Μακεδονία”, η ”Θεσσαλονίκη”, τα ”Σπορ του Βορρά”, η ΕΡΤ, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, το New Channel, το Extra Channel, ο FM100, o A103 FM κ.ά.
Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Δίδαξε για πολλά χρόνια σε σχολές δημοσιογραφίας.
Εκλέγεται βουλευτής στην α’ Θεσσαλονίκης από το 2004 και έχει διατελέσει Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μ.Μ.Ε.
Ως προς το επιστημονικό -ερευνητικό του έργο:
-Το 2008 έγραψε το δίτομο έργο ”Έπος 1940 – ’41 – Ο Πόλεμος ημέρα με την ημέρα – Από τις εφημερίδες της εποχής”, βασισμένο στην προσωπική του συλλογή από εφημερίδες και ντοκουμέντα της εποχής, το οποίο βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το ίδρυμα δημοσιογραφίας «Αθ.Μπότση».
-Το 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο συγγραφικό έργο του, “Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής – Η ένοπλη φάση 1903-1908”
Επί τριάντα χρόνια συλλέγει ντοκουμέντα και κειμήλια από τις περιόδους των εθνικών αγώνων (1821, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 – 1913, Μικρασιατική Εκστρατεία, Έπος 1940 – 1941 – Κατοχή). Η συλλογή περιλαμβάνει έγγραφα, εφημερίδες, ανέκδοτες φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες, στολές και όπλα από διάφορες περιόδους της νεότερης στρατιωτικής ιστορίας μας, από την Επανάσταση του 1821 έως και τις ημέρες μας. Κυρίως, όμως, επικεντρώνεται στο Έπος του 1940 -’41 .Το 2004 παραχώρησε τη συλλογή του με τα κειμήλια του Έπους 1940 – ‘41 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, προς μόνιμη και διαρκή έκθεση, με τίτλο ”Έτσι Πολεμήσαμε 1940–‘41”. Την έκθεση εγκαινίασε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον Οκτώβριο του 2005.